Hutan Lipur Lata Kekabu

latakekabu

Hutan lipur ini berkeluasan 10 hektar dan dihubungi dengan jalan raya yang baik terletak lebih kurang 25km dari bandar Kuala Kangsar atau 9km dari pekan Lenggong. Kawasan hutan aslinya yang cantik dengan udara yang nyaman, kaya dengan berbagai pokok seperti Meranti, Kempas, Jelutong, Keruing dan lain-lain lagi. Dengan melalui lorong pejalan kaki yang dibina sepanjang kawasan perkelahan, pengunjung dapat mengenali pokok-pokok ini melalui label yang disediakan.

Di bahagian hulu sungai terdapat air terjun yang lebih kurang 50 meter tinggi di kawasan yang menjadi kawasan takungan air bagi air minuman penduduk kampung kawasan berhampiran.

Kawasan ini sesuai dikunjungi untuk bersiar-siar, berehat dan berkelah di hujung minggu. Kemudahan tapak khemah dan dewan serbaguna, surau serta bilik mandi disediakan untuk kemudahan pengunjung yang ingin tinggal lebih lama di sini atau untuk menjalankan pelbagai bentuk aktiviti pendidikan, rekreasi dan riadah. Hutan Rimba Lata Kekabu diselenggara oleh Pihak Jabatan Hutan.

Back to Top